2014 m. vasario 17 d., pirmadienis

Jie ir jos – iš skirtingų planetų?

Ar vyrai ir moterys yra skirtingi? Žinoma, tai galime matyti ir kasdieniniame gyvenime. Mokslininkai nustatė, kad jau naujagimių mergaičių ir berniukų elgesys skiriasi.

2014 m. vasario 13 d. susitikome su psichoterapeutu Gintautu Vaitoška

Todėl ir suaugus svarbu žinoti, kaip bendrauti su skirtingos lyties žmogumi. Vyrai nuo mažens ieško moters meilės: jiems reikia, kad jais žavėtųsi ir pastebėtų, kokie jie yra stiprūs ir protingi. Pirmiausia jie ieško mamos meilės, kuri savo šypsena arba žvilgsniu parodytų, kokie yra svarbūs ir nuostabūs  jų maži pasiekimai. Vėliau jiems reikia merginos ir moters meilės. Pranešėjas teigė, kad merginos savo rankose turi didelę galią, nes vaikinų savęs vertinimas priklauso nuo mylimos merginos įvertinimo. Merginos turi galią, nes jos gali vaikinams pasakyti, kokie jie yra stiprūs.  Merginos taip pat trokšta būti mylimos vyro: joms tai reiškia jaustis gražiomis ir daug kartų girdėti žodžius „Aš tave myliu“.
Merginos gali labai padėti vaikinams tobulėti. Pasirodo, kai vaikinas įsimyli, jį lengva modeliuoti ir „užauginti“ brandžia asmenybe. Čia mums G. Vaitoška priminė visiems žinomą pasaką, kaip princesė savo pabučiavimu pavertė varlę princu. Šiais laikas, pasakojo pranešėjas, atsitinka atvirkščiai: dažnai merginos princus savo pabučiavimu paverčia varlėmis.  Jei mergina iš karto pabučiuoja tą, kurį laiko savo princu, jis virsta varle. Tam, kad varlės virstų princais, jiems reikia ilgai stengtis, praeiti ne vieną išbandymą, kol nusipelno merginos pabučiavimo. Kitais žodžiais, jei vaikinas, nors ir prašo, tačiau negauna visko iš karto, stengiasi atitikti jos reikalavimams, auga, ir vis labiau ją gerbia.
G. Vaitoška įvardijo dažnas anktyvaus intymių santykių priežastis – taip siekiama prestižo ir dažnai merginos turi mažą savivertę, todėl joms svarbu jausti, kad kažkas jas „įvertino“.
Iš pranešėjo taip pat išgirdome, kad visos merginos yra mirtinai gražios. Mums atskleidė vieno tyrimo rezultatus, kurie parodė, kad moterų patrauklumas susijęs su jų vaisingumu. Tomis dienomis, kai moteris yra vaisinga, ji tampa patrauklesnė.


Bibliografija:
Joshua Harris, Atsisveikinimo bučinys pasimatymui.  Ši knyga tinka labiausiai jaunimui, geriausia ją skaityti jaunystės pradžioje (12 - 15 metų). 


Jason & Cristalina Evert, How to FInd your Soulmate Without Losing Your Soul. Labai gera knyga, labiausiai tinka jau galvojant apie santuoką.



Kitos knygos labiau rašo apie skaudžias problemas, kurios prasideda nevertinant skaistumo:



Miriam Grossman, Unprotected. Knyga apie Amerikos koledžų merginų tragišką situaciją.


Steven Rhods, Taking Sex Differences Seriously.  Apie vyro-moters skirtumus remiantis neurobiologiniais tyrimais, taip pat apie neskaistumo skaudžias pasekmes. Ta pačia tema:

Louane Brizandine, Moters smegenys,  taip pat Male brain (nežinau, ar pastaroji jau išversta) 

John Gray, Vyrai iš Marso, Moterys iš Veneros, apie vyrų-žmonų bendravimo ir psichologinius skirtumus santuokoje. 

Gintautas Vaitoška, Lengvas gyvenimas,  2oo7 metais, Katalikų pasaulio leidiniuose.

Jenny Healy, Adomas ir Ieva iš Edeno.  kūno teologijos (Jono Pauliaus ii mokymo) tema.




Šis projektas finansuojamas remiant  Europos Komisijai. 
Šis pranešimas atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Komisija negali būti laikoma atsakinga už bet kokį jame pateikiamos informacijos naudojimą.


2014 m. vasario 7 d., penktadienis

Seminaras Taline: „Image, Communication and Elegance”

Būk savimi! Tai buvo pagrindinė mintis, kurią mes girdėjome seminare, vykusiame Estijos sostinėje sausio 30 - vasario 2 dienomis. Tarptautinėje aplinkoje su dalyvėmis iš Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Suomijos klausėme įdomių paskaitų apie įvaizdį, savęs pažinimą ir elegantiškumą.

Kaip save prisistatyti viešoje erdvėje? Ką mūsų įvaizdis perduoda kitiems? Kodėl yra svarbu būti savimi? Šie pagrindiniai klausimai buvo aptariami per įvairius užsiėmimus jaukioje aplinkoje. Vienas iš pagrindinių seminaro  tikslų buvo suprasti, jog mes esame žmonės ir negyvename po vieną, o nuolat bendraujame su kitais, kuomet mūsų įvaizdis yra svarbus. Mūsų apranga turi didelį poveikį bendravimui su kitais. Tam, kad gerai tai suprastume, mums reikalingas filosofinis pagrindas ir supratimas, kas yra žmogus, koks yra jo elgesys, kokie elgesio bruožai mus suvienija.

Akimirka iš paskaitos

Kai girdime žodį „elegancija“, dažniausiai mintyse įsivaizduojame rimtą, vyresnio amžiaus moterį su taisyklinga laikysena, apsirengusią kostiumėliu. Šiuose mokymuose supratome, kad galime būti elegantiškos nešiodamos net sportinę aprangą. Elegancija (lot. “eligere”) reiškia pasirinkti. Šis terminas kažkam gali perteikti šaltumą ir rimtumą, bet jis labiau apibūdina žmogaus gebėjimą atrasti ir pasirinkti tai, kas būtent jam tinka. Vilkėti sportinę aprangą, kai sportuojame yra tinkamiausias pasirinkimas, bet toks nebūtų jei su treningais eitume į diplomo įteikimą. Tinkama apranga bei elgsena nereiškia įspraudimą į rėmus ar užkoduotą masinį pasirinkimą, bet labiau rodo mūsų laisvę ir natūralumą bendravime su kitais.

Užduotis grupėse 

Seminare supratome, jog didžiausią įspūdį apie naujai sutiktą žmogų susidarome per pirmąsias kelias pažinties minutes. Toliau vykstant bendravimui susidėliojame aiškesnį bendrą vaizdą apie tą asmenį. Svarbus yra ne tik įvaizdis, bet ir kalbėjimo būdas, gestikuliavimas, viso kūno judesiai. Neverbalinė komunikacija padeda atsiskleisti žmogaus vidui. Daugiausiai apie mus, mūsų savijautą bei nuotaiką pasako veidas. Apranga turėtų kreipti dėmesį ne į mūsų kūną., o kaip tik – nukreipti aplinkinių žvilgsnį į mūsų veidą, akis, lūpas. Sakoma, jog graži moteris turi ne tik įgimtą grožį, bet ir moka kalbą be žodžių. Tinkamai išreikštos emocijos veido mimikomis atspindi, kas vyksta žmogaus gilumoje. Svarbu yra mokėti perteikti savo grožį išorėje. Šypsena parodo ne tik džiaugsmą, bet ir ramybę, vidinį brandumą, supratingumą ir begalę kitų panašių dalykų. Svarbu yra šypsotis taip pat dėl to, kad yra kur kas maloniau bendrauti su besišypsančiais žmonėmis, kurie kviečia pasitikėti ir artimiau bendrauti.

Nors buvo labai šalta, aplankėme Talino gražiausias vietas


Paskaitos ir patarimai buvo labai naudingi ir prasmingi. Kiekviena turėjo ką pamąstyti apie save bei kitus. Seminaro laiką praturtino bendravimas su dalyvėmis iš įvairių šalių. Bendraudamos tarpusavyje mokėmės viena iš kitos. Merginos iš skirtingų šalių ir skirtingų kultūrų sugebėjo bendrauti ir pasidalinti nuomonėmis bei patirtimis per įvairias veiklas. Supratome, jog žavesys slepiasi ne tik gražiame įvaizdyje, bet ir draugiškame bendravime.
Jonė Makauskaitė ir Josė de Urraza

Savaitgalis Taline pralėkė akimirksniu, ne vien dėl to, kad keliavau su labai šaunia kompanija iš Lietuvos, bet taip pat ir dėl vykusio renginio programos. Viskas buvo labai gerai suorganizuota. Paskaitos vyko tiek teoriniu, tiek praktiniu pagrindu. Nors ir didelė dalis informacijos man nebuvo nauja, tačiau buvo įdomu klausytis kitokio požiūrio, kitokių įžvalgų aprangos, elegancijos, spalvų derinimo temomis.
Kotryna Silickaitė

Per tarptautinį vakarėlį parodėme ir pamokėme keletą lietuviškų šokių 


Šis projektas finansuojamas remiant  Europos Komisijai. 
Šis pranešimas atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Komisija negali būti laikoma atsakinga už bet kokį jame pateikiamos informacijos naudojimą.